Goed nieuws voor Brexit-tegenstanders: registratiesysteem crasht na debat Cameron-Farrage

De website waar Britten zich kunnen inschrijven als kiezer voor het referendum over EU-lidmaatschap heeft het begeven. De computers zijn gecrasht toen dinsdagavond een nieuwe golf kiezers poogde zich op het laatste moment in te schrijven. De inschrijving sloot met ingang van woensdag.

De Britse premier David Cameron. Foto: EPA

De website waar Britten zich kunnen inschrijven als kiezer voor het referendum over EU-lidmaatschap heeft het dinsdagavond begeven en daarom wordt de inschrijving verlengd. De computers zijn gecrasht toen een nieuwe golf kiezers poogde zich op het laatste moment in te schrijven.

De inschrijving sloot officieel met ingang van woensdag, maar de Britse premier David Cameron heeft bevestigd dat de inschrijvingen nu doorgaan, meldden Britse media.

Politici onder wie de leider van de Liberaal-Democraten Tim Farron, hadden ook aangedrongen de inschrijving te verlengen. Farron klaagde dat het uitvallen van het systeem dinsdagavond een enorme klap is voor de campagne om in de Europese Unie te blijven.

Donderdag 23 juni is er een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de EU of eruit moet stappen. Dat laatste wordt ‘Brexit’ genoemd. Voorstanders van lidmaatschap zoals Farron vrezen dat veel jongeren tot op het laatste moment hebben gewacht met hun inschrijving. Het ‘ja-kamp’ moet het hebben van jongeren volgens opiniepeilingen.

De crash was om 22.15 plaatselijke tijd rond een tv-programma waarin Cameron het lidmaatschap bepleitte en de nationalist Nigel Farage dat afkraakte.

De regering wil het land in de EU houden en heeft campagne gevoerd om jongeren te bewegen zich in te schrijven. Volgens The Economist is 61 procent van de jongeren voor EU-lidmaatschap en 18 procent wil een Brexit. Maar ongeveer 30 procent van de mensen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar zou zich niet als kiezer geregistreerd hebben, stellen peilingen.

Dinsdag hebben zich 525.000 mensen aangemeld als kiezer. Daarvan zijn er volgens de overheid 300.000 niet ouder dan 34 jaar. Voorts waren er 100.000 kiezers tussen de 34 en 44 jaar. Het aantal aanmeldingen was dinsdag een record sinds de inschrijving mogelijk werd in 2014.

Van alle gepensioneerden heeft slechts 5 procent zich niet als kiezer ingeschreven. Veel ouderen zouden een Brexit verkiezen, omdat ze met trots naar de geschiedenis van hun land kijken en vrezen dat het ten ondergaat in de mondialisering en een groot Europees geheel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl